Jdi na obsah Jdi na menu

NA TOMTO PŘÍSPĚVKU SE PRACUJE.

Z kroniky obce

254px-brcekoly-kaplicka2011a-1-.jpg Kaplička na návsi

Jak říká pamětní spis uložený ve věžičce, postavili tuto kapli občané z Brčekol a okolí. Seznam dárců je uložen v cínovém pouzdře. Při opravě kaple byl seznam s dalšími informacemi okopírován a je uložen na Obecním úřadě v Rosicích.

Kaple byla zasvěcena "Neposkvrněné rodičce boží" v roce 1899. Kapli vymaloval pan J. Ťopek z Rosic. Od nepaměti stával v místě kaple dřevěný kříž.

 

Brčekoly

V nejstarších zápisech je ves nazývána Břekoly i jinak, asi chybami písařů. Brčekoly leží 12 km východně od Chrudimi, na návrší nad pravým břehem potoka Žejbra, kde hned u potoka stával Štětínský mlýn.

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1376 (soudní akta konzistoře pražské). Ves náležela již ve 12. století ke zboží Kláštera podlažického. Když byl tento zrušen, byla ves přičleněna panství chrasteckému.

V roce 1539 prodal Kostka z Postupic panství Diviši Slavatovi. V roce 1601 přešel Statek chrastecký s Brčekoly na Václava Berku z Dubé. Již v roce 1611 byla ves Brčekoly prodána mimo panství Chrast a nebyla včleněna do panství biskupského. Brčekoly se staly součástí panství rosického. 

Ještě ani po roce 1848 se Brčekoly nestaly politickou obcí a patřily k Rosicím jako osada. V roce 1919 měly Brčekoly vlastní obecní úřad. V roce 1925 získaly Brčekoly vlastní školu (jednotřídku).

mlýn Štětín

Mlýn byl posledním na Žejbru před jeho zaústěním do Novohradky. Mlýn se datuje již k roku 1640. Poslední mlynář Opletal zde mlel jako nájmece v letech 1939 až 1941.